15% REA PÅ HELA SORTIMENTET!

Installationsguide

Känner du dig osäker på hur du ska installera dina nya beslag? Häng med på världens enklaste guide!

1. Att välja beslag

Knopp eller Handtag?

Väldigt förenklat finns det två typer att beslag, knoppar och handtag. Båda är strålande alternativ, de fungerar överallt och det viktigaste är att du själv tycker att beslaget är snyggt och skönt att hålla i. 

Beslag finns i olika material där läder, mässing och aluminium är de vanligaste. Generellt sett passar alla material överallt. Det du däremot kan tänka på är att undvika läderbeslag i väldigt fuktiga utrymmen såsom badrum. Detta då läder är ett levande material. Självklart går det att välja, men då får man räkna med att byta ut beslagen med jämna mellanrum för att de ska hålla sig fräscha.

Storlek och CC-mått?

När du köper ett handtag kommer du att stöta på uttrycket CC-mått. Det betyder Center-to-Center och visar måtten mellan de två skruvhålens mittpunkter. Själva beslaget i sig kan vara längre än CC-måttet. Har du tidigare köpt ett beslag med ett visst CC-mått är det superenkelt att fräscha upp ditt hem med nya beslag, men se då till att välja samma CC-mått för ett smidigt byte! De flesta av våra beslag finns i flera olika CC-mått. 

Det enklaste sättet att mäta CC-mått om du redan har ett beslag på plats är att öppna skåpet eller luckan och mäta avståndet mellan skruvhuvudena. Att försöka mäta från utsidan kan ibland vara knepigt beroende på hur det gamla beslaget är utformat.

 

När du vill byta dina beslag i ditt kök kan det vara värt att tänka på att det ibland är olika storlekar på beslagen. Kontrollera och räkna!

 

2. Att placera beslag

Högt eller lågt?

Ofta placerar man beslag som skall sitta under köksbänken högt upp på luckan. Beslag som skall sitta ovanför köksbänken placerar man oftast långt ner på luckan.

När det gäller beslag för garderober fästes dessa ofta relativt centralt på skåpet.

Höger, vänster eller centralt?

Det beror ofta på två saker, vad du har för typ av beslag - enskruvsfäste eller tvåskruvsfäste. En tumregel är att alla beslag som har enskruvsfäste kallas för knopp, medan beslag med tvåskruvsfäste kallas handtag.

Generellt sett finns det inget rätt eller fel. Däremot är det något vanligare att man väljer att fästa enskruvsfästen och knoppar i ett av hörnen på skåpet/luckan. 

Vad gäller tvåskruvsfästen är det lika vanligt att fästa dem centralt som på någon av kanterna.

 

Horisontellt eller vertikalt?

Vissa beslag gör sig bättre vertikalt, tex avlånga beslag

3. Att fästa beslag

Skruv, spik eller lim?

Med våra beslag kommer alltid en passande skruv, förutsatt att du inte har väldigt smala luckor. Om du har för smala luckor så riskerar skruven att gå igenom och förstöra skivan, alternativt blir beslaget löst hängande. Våra skruvar är anpassade till standardtjocklek på luckor som brukar vara 1,5 - 2 cm tjocka.

Vill du hellre limma fast dina beslag går det såklart bra. Lim kan vara bra om du har en känslig yta, där en skruv riskerar att göra sprickor på skåpsluckan. Å andra sidan kan det vara svårt att byta ut ett beslag som är limmat utan att skada ytan.

Spik - det rekommenderar vi aldrig!

4. Att byta beslag

Det är kanske det enklaste av allt, förutsatt att du har skruvat. Har du enskruvsfäste är det bara att skruva av och på, vi har samma skruv till alla våra beslag. Har du tvåskruvsfäste är det viktigt att tänka på att CC-måttet är rätt. Är du orolig för att gamla beslag lämnar fula skruvhål efter sig kan du med fördel välja våra varianter som har en bakomliggande bricka, det är dessutom riktigt snyggt och en trend som kommer allt starkare.