15% REA PÅ HELA SORTIMENTET!

Att välja beslag

Knoppar eller handtag?

Väldigt förenklat finns det två typer att beslag, knoppar och handtag. Båda är strålande alternativ, de fungerar överallt och det viktigaste är att du själv tycker att beslaget är snyggt och skönt att hålla i. 

Att välja mellan handtag och knoppar till dina köks- och garderobsluckor beror på flera faktorer som funktionalitet, estetik, och personlig preferens. Här är en guide som hjälper dig att fatta ett informerat beslut.

Fördelar med handtag:

 • Ergonomi: Handtag är ofta lättare att greppa och dra, vilket kan vara fördelaktigt när du har stora eller tunga luckor till exempel ett kylskåp eller en diskmaskin.
 • Variation i Design: Handtag finns i många olika former och storlekar, vilket kan ge ditt kök eller dina garderbober ett unikt utseende.
 • Funktionalitet: Handtag kan vara mer praktiska för skåp och lådor som används ofta eftersom de erbjuder ett större greppområde.

Fördelar med knoppar:

 • Kostnadseffektiva: Knoppar är oftast billigare än handtag.
 • Lättare att Installera: Eftersom de bara kräver ett hål, är de enklare att montera.
 • Estetik: Knoppar kan ge ett rent och klassiskt utseende som passar bra i traditionella eller minimalistiska kök.

 

När ska du välja handtag:

 • För stora skåp och tunga lådor där ett större grepp behövs.
 • Om du att dina beslag ska synas och vara lite av en inredningsdetalj är handtag det rätta valet.

När ska du välja knoppar:

 • För mindre skåp och lådor, då handtag ofta kan upplevas för stora annars.
 • Om du föredrar en traditionell eller enkel design.

Design och stil:

 • Välj beslag som kompletterar kökets eller rummets övergripande stil. Ett bra tips är att titta på sin kökskran eller andra beslag du har i rummet. Utgå ifrån dessa när du väljer beslag. Är blandaren i rostfri stål passar ofta en knopp eller ett handtag i rostfri stål utmärkt!
 • Det är väldigt vanligt att blanda knoppar och handtag. Om du gör det så se till att välja produkter som matchar varandra. På produktsidorna får du hjälp i förslag som passar till varje handtag. Om du ändå känner dig osäker, tveka inte på att chatta med oss eller maila till info@knokkbeslag.se
 • Tänk även på att olika material kräver olika skötsel.Beslag finns i olika material där läder, mässing och aluminium är de vanligaste. Generellt sett passar alla material överallt. Det du däremot kan tänka på är att undvika läderbeslag i väldigt fuktiga utrymmen såsom badrum. Läs gärna vår guide som behandlar just detta Rengöring och skötsel

 

Storlek och CC-mått på handtag

När du köper ett handtag kommer du att stöta på uttrycket CC-mått. Det betyder Center-to-Center och visar måtten mellan de två skruvhålens mittpunkter. Själva beslaget i sig kan vara längre än CC-måttet. Har du tidigare köpt ett beslag med ett visst CC-mått är det superenkelt att fräscha upp ditt hem med nya beslag, men se då till att välja samma CC-mått för ett smidigt byte! De flesta av våra beslag finns i flera olika CC-mått. 


Det enklaste sättet att mäta CC-mått om du redan har ett beslag på plats är att öppna skåpet eller luckan och mäta avståndet mellan skruvhuvudena. Att försöka mäta från utsidan kan ibland vara knepigt beroende på hur det gamla beslaget är utformat.

När du vill byta dina beslag i ditt kök kan det vara värt att tänka på att det ibland är olika storlekar på beslagen. Kontrollera och räkna!

 

 

Vi förstår att det fortfarande kan kännas lite knepigt. Om du har frågor så tveka inte på att kontakta oss i chatten eller maila info@knokkbeslag.se så hjälper vi dig mer än gärna!